Εκπαίδευση - Φτώχεια, 1-0!160x600_chalk3_en.jpg

Στις 20 Απριλίου, 37 μαθητές και μαθήτριες της Γ΄1 & Στ΄2 σκοράρισαν «1 GOAL: Ένα μάθημα για όλους» κατά του αναλφαβητισμού και προσπάθησαν με 30 λεπτά από το χρόνο τους να συμμετάσχουν στο να σπάσουν το παγκόσμιο ρεκόρ για το μεγαλύτερο παράλληλο μάθημα στον κόσμο.
Στόχος της εκστρατείας
1 GOAL είναι να διασφαλίσει πρόσβαση για 72 εκ. παιδιά σε σχολεία .
Οι μικροί μαθητές μας συμμετέχοντας στο μεγαλύτερο μάθημα στον κόσμο ένωσαν τη φωνή τους με εκατομμύρια μαθητές σε πάνω από 100 χώρες του κόσμου με σκοπό την καταπολέμηση της φτώχειας μέσα από την εκπαίδευση. Ενημερώθηκαν για την παγκόσμια εκστρατεία
1 GOAL που έχει ως βασικό όχημα το παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου 2010 στη νότιο Αφρική, από τις 11 Ιουνίου έως τις 11 Ιουλίου.
Τα παιδιά ενημερώθηκαν, ανταποκρίθηκαν, πίστεψαν στο δικαίωμα που έχουν να διεκδικούν - να ενδιαφέρονται να είναι ενεργά μέλη της παγκόσμιας κοινότητας και να ελπίζουν….
----

Αυτός ο αγώνας είναι για να πάνε 75 εκατομμύρια παιδιά σχολείο και να ξεφύγουν από τη φτώχεια. Ας τελειώσει με το σκορ: 1-0Τι είναι η εκστρατεία 1GOAL; Το 1GOAL είναι η νέα Παγκόσμια Εκστρατεία για την Εκπαίδευση με την υποστήριξη της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας για το Ποδόσφαιρο (FIFA). Το 2010, το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου (Moυντιάλ) θα διεξαχθεί για πρώτη φορά στην Αφρική και εκατομμύρια άνθρωποι θα εστιάσουν την προσοχή τους εκεί. Με την ευκαιρία αυτή, η FIFA στηρίζει την εκστρατεία 1GOAL και δεσμεύεται να δημιουργήσει μια παράδοση παιδείας στην Αφρική αλλά και σε όλες τις φτωχές χώρες παγκοσμίως, με την στήριξη των εκατομμυρίων φιλάθλων του Moυντιάλ. Στην Ελλάδα την εκστρατεία συντονίζει η ActionAid Ελλάς υπό την αιγίδα της UNESCO και με την υποστήριξη της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσποδίας και της Superleague!

Ποιος είναι ο στόχος; Να συγκεντρωθούν 30 εκατομμύρια υπογραφές μέσα σε ένα χρόνο από θεατές και φιλάθλους από όλο τον κόσμο. Οι υπογραφές αυτές θα χρησιμοποιηθούν προκειμένου να διασφαλιστεί η τήρηση της παγκόσμιας δέσμευσης των αναπτυγμένων κρατών για Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση για όλα τα παιδιά μέχρι το 2015.


Η πραγματικότητα σε αριθμούς
• 75 εκατ. παιδιά βρίσκονται εκτός σχολείου σήμερα
• 770 εκατ. άνθρωποι δεν μπορούν να γράψουν και να διαβάσουν
• 1 στις 4 γυναίκες δεν έχει τη βασική εκπαίδευση
• Tο εισόδημα ενός ανθρώπου μπορεί να αυξηθεί κατά 10% για κάθε χρόνο παρακολούθησης στο σχολείο
• Ένα παιδί έχει 50% λιγότερες πιθανότητες να μολυνθεί από το HIV/AIDS εάν ολοκληρώσει το δημοτικό.
Η εκπαίδευση δυναμώνει: Ένας χρόνος στο σχολείο αρκεί για να αυξήσει μια γυναίκα το μισθό της κατά 10-20%.
Η εκπαίδευση σώζει ζωές: 7 εκατομμύρια κρούσματα του HIV/AIDS θα μπορούσαν να αποφευχθούν μέσα στην επόμενη δεκαετία αν κάθε άτομο είχε πρόσβαση στην εκπαίδευση.

Η εκπαίδευση χτίζει το μέλλον: Ένα παιδί που γεννιέται από μια μητέρα που ξέρει γραφή και ανάγνωση έχει 50% περισσότερες πιθανότητες να επιζήσει και μετά την ηλικία των 5 χρόνων.